Печен шаран с вино и гъбен сос
Задушен шаран в бяло вино.
Необходими продукти:
- 1 шаран
- 5 с.л. брашно
- 50 г масло
- сол и пипер на вкус
- 200 г гъби
- 3 с.л. течна готварска сметана
- 2 глави лук
- 180 мл бяло вино
Начин на приготвяне:
1. Едната глава лук нарежете на колелца и запържете в голям тиган с 20 г масло докато стане златиста. Прехвърлете в тава.
2. Рибата почистете добре, обтрийте със сол и пипер вътрешно и външно, поръсете с 3 с.л. брашно и запечатайте за по около 2 минути от страна в големия тиган, където готвихте лука. Ако няма възможност да се събере, пропуснете тази стъпка.
3. Поставете рибата върху лука, сипете виното в тавата, завийте с фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 45 минути. След това разгърнете и допечете.
4. Направете гъбения сос като лука почистите и наситните, а гъбите - нарежете на полумесеци.
5. В останалото масло запържете лука и гъбите, добавете 2 с.л. брашно след това. Овкусете със сол и пипер, налейте 100-тина мл вода и после добавете сметана или мляко.
6. При сервиране заливайте шарана с част от гъбения сос и тогава поднасяйте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ