Печен чийзкейк с извара и череши
Чийзкейк с домашен блат, крема сирене и яйчена сърцевина.
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 грама масло
- 150 грама захар
- 1 яйце
- 200 грама брашно
- 1-2 пакета ванилова захар
- 2 ч.л. бакпулвер
За сърцевината:
- 600 грама меко крема сирене за мазане без допълнителни овкусители (можете да използвате и обезсолена извара за тази рецепта)
- 4 яйца
- 150 грама захар
- 500 грама череши или вишни по желание (ако сега не е сезонът на тези плодове, можете да си ги потърсите в маринован вариант или да ги замените с други по избор)
- 100 грама нишесте
- пудра захар за декорация
Начин на приготвяне:
1. Разбийте маслото за тестото със захарта и ваниловата захар.
2. Добавете яйцата и размешайте до хомогенизиране.
3. Сипете брашното и бакпулвера и замесете не много твърдо тесто.
4. Намаслете формичка за печене на кейкове и сложете вътре тестото като го разтеглите и нагоре по стените така, че да стане като кошница.
5. Извадете костилките на плодовете и ги изсипете в тестената кошничка.
6. Смесете 5 с.л. захар с 0,5 ч.л. нишесте и 0,5 ч.л. брашно и излейте прахообразната смес върху черешите.
7. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата.
8. Разбийте жълтъците със захарта.
9. Белтъците разбийте на пяна с щипка сол.
10. Смесете белтъците с жълтъците и добавете в тях крема сиренето. Ако работите с извара, предварително я намачкайте или минете през сито, за да се разпаднат бучките.
11. Добавете нишестето и разбъркайте.
12. Излейте върху сладкиша и загладете.
13. Печете в средата на предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за 1 час.
14. След изваждане можете да украсите с пудра захар или череши по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ