Печен сафрид с подправки
Лесен и бърз сафрид на фурна.
Тази рецепта е актуална за повечето дребни рибки, независимо дали са речни или морски. Уловените в Гърция от семеен приятел морски сафриди се оказаха с прекалено много кости и въпреки че бяха уникално вкусни, дори и сготвени така елемнетарно, изискваха здрава нервна система за почистване. Опитахме същата рецепта и със скумрия, като просто удължихме печенето. После пробвахме и с ципура – бе доста апетитна. Ако готвите морски сафрид, пазете се от аналната перка при почистване – има остър и коварен шип, който няма да пропусне да среже пръстите на невнимателните домакини.
Необходими продукти:
- 6 почистени сафридчета
- сол
- черен пипер
- зехтин
- лимон за поднасяне
- зелена салата за гарнитура
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибите от люспите и карантията. Важно е да започнете първо с люспите, защото ако рибата е изкормена, много трудно се дере. Ако готвите сафрид, отрежете аналната перка, за да се спасите от коварството й. Лесно ще я познаете и усетите дори и за първи път да се срещате с такава риба.
2. Осолете добре почистената, изкормена и измита риба. Най-добре ще е ако имате време, да я оставите да почива 2 часа в хладилника, за да поеме хубаво солта. Ако ще я замразявате и готвите в следващ период – не солете.
3. Застелете тава с алуминиево фолио и пуснете фурната да загрява на 180 градуса. Обтрийте рибките и с черен пипер на прах. Можете по желание да добавите девисил, мащерка или розмарин, но не е необходимо. Чистотата на вкуса на някои риби радва сама по себе си с особена семплост, която не е хубаво да се разваля с богатство от подправки. Подредете рибите в тавичка и по желание сложете 2 с.л. вода на дъното. Те ще задушат месото.
4. Завийте тавата с втори лист фолио и печете 15 минути. След това махнете фолиото и допечете на 160 градуса за още 10 минути. Продължителността на готвенето зависи изцяло от вида риба и нейната големина. Нашите сафриди бяха по около 200 грама, затова станаха така бързо. Една голяма ципура обаче ще изисква почти двойно време.
5. Поднесете рибетата с резени лимон и прясна салата. Така сготвена тя е едно полезно и нискокалорично ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ