Печен боб с наденица в гърне
Фасул с наденица по нашенски.
Зрял боб с наденица е българска класика в зимната кухня, която се харесва на традиционалисти и експериментатори. И докато в старите рецепти задължително се слага свинска наденица, то иноваторите залагат на чоризо, пилешки наденички и дори биренки. А всяка от тези гозби си има собствен чар. Как обаче да си направим табиетлийски бобец с наденичка, показва Иван Звездев.
Бобът се готви традиционно - накисва се в студена вода за една нощ, кипва се, сменя се водата и после се вари без да се подправя за час-два - до омекване. През това време се приготвят останалите зеленчуци - моркови, лук и чесън, като се запържват в олио, а после се добавя червен пипер и брашно. Налива се черпак от боба, за да спре пърженето и след това сварения боб и зеленчуковата запръжка се изсипват в земен съд.
Добавя се джоджен, сол и печени или сухи чушки. Разбира се - и наденицата влиза вътре, като е добре да я разполовите. Пече се до желаната гъстота - около 30 минути на 180 градуса. А после е време да си оближем пръстите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ