Печен агнешки бут с чесън, хрян и джинджифил
Печено агнешко с марината от кисело мляко и букет от ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 1 агнешки бут около 3 кг (можете да опитате с плешка, ребра или друга част на агънцето по избор)
- 2 ч.ч. кисело мляко от 1,5% масленост
- 2 с.л. лимонов сок
- 3-5 скилидки чесън
- 1 с.л. мащерка
- джинджифил на вкус (около 1 с.л.)
- 2 ч.л. сол
- 1,5 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. кимион
- 0,5 ч.л. горчица на прах или хрян
- малко канела
- 100 грама кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Старателно почистете бутчето от остатъчни косми, мазнини и жили и с остър нож го надупчете на места.
2. Смесете киселото мляко и лимоновия сок, изсипете върху бутчето и оставете да се маринова за минимум 10 часа в хладилник.
3. Отцедете маринатата от бутчето.
4. В хаванче намачкайте чесъна и го смесете с джинджифила, горчицата (хряна), кимиона, кориандъра, мащерката, канелата и солта.
5. Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. Намажете обилно бутчето със сместа и втривайте хубаво.
6. Сипете 1 пръст вода на дъното на тава, сложете бутчето вътре и завийте добре с метално фолио.
7. Печете за минимум 1:30 часа, като в последните 10 минути от термичната обработка махнете фолиото, за да хване коричка. Сложете отгоре и парчета кашкавал.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ