Печено телешко в чесново масло с билки
Крехко телешко с ароматен маслен сос с чесън и билки.
Необходими продукти:
- 2-2,5 кг парче телешко месо без кост
- 200 г масло
- 7 скилидки чесън
- 3-4 стръка розмарин
- 4-5 стръка прясна мента
- 2 с.л. сол
- 1 с.л. черен пипер
- 2 с.л. брашно
- 400 мл телешки бульон
Начин на приготвяне:
1. Размекнете добре маслото на стайна темература и го разбийте на крем.
2. Добавете в крема намачканите скилидки чесън и наситнените листенца на розмарина и ментата. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте хубаво.
3. С получената ароматна паста намажете плътно отвън парчето месо от всички страни без да го шпиковате, режете и въобще без да наранявате целостта му.
4. Прехвърлете намазаната мръвка върху решетка, а решетката сложете в тава. Печете в предварително загрята на пълна мощност фурна (260 градуса) за 25-32 минути (зависи от степента на изпичане, в която го харесвате и дебелината на мръвката). След това без да вадите месото от печката и без да я отваряте, я изключете и оставете месото във фурната още 2 часа.
5. Изваденото след приблизително 2:30 часа телешко оставете настрана, а соса от тавата изсипете в касерола и подгрейте.
6. Щом кипне, разтворете в него брашното и оставете да къкри на умерен огън няколко минути.
7. Налейте бульона и оставете да ври до сгъстяване. Прецедете в сосиера.
8. Отпочиналото месо нарежете на напречни пържоли и сервирайте с гранитура от зеленчуци на пара и картофено пюре. Залейте със соса непосредствено преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ