Печено пиле на скара с текила
Мариновано пилешко в саламура със захар.
Бон Апети
Излъчен на 15.09.2017
Марината за пилешко месо - звучи странно да приготвяме мръвки, като ги киснем в сос, достоен за туршия, но истината е, че така месото и особено сухите пилешки гърди стават по-профирни, сочни и апетитни. В тази странна рецепта за пиле по мексикански бутчета и гърди се готвят заедно и преминават през две маринования.
Започваме с направата на саламура за месо. В тенджера се загрява вода с черен пипер, сол и захар и щом кипне и солта, и захарта се разтворят, се прелива в стъклена купа и се шокира с лед. После в нея се добавя сока и кората на два лайма, намачкан чесън и текила. Пилешкото месо кисне в тази смес между 8 и 24 часа, но когато излезе от течността, го очаква втори овкусител.
Пастата за доматена марината се прави като в чопър парчетата обелен домат се смесват със зехтин, кимион, кориандър, канела, лют пипер или чипотле, чесън и лимонов сок. Пилешкото се вади от саламурата и се намазва с пюрираната марината. В нея трябва да преседи още около 40 минути. Накрая мръвките се пекат върху барбекю, скара или наребрен тиган, като можете по време на готвенето да ги намажете повторно, ако ви е останал сос от втората марината. При поднасяне не пропускайте да сервирате и резен лайм или лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ