Печено пиле върху кутийка бира
Цяло пиле, седнало вършу кутийка бира.
Необходими продукти:
- 1,5-2 кг пиле
- 6 с.л. подправки по ваш избор
- 1 кутийка бира (330-500 мл)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 С.
2. Извадете вътрешностите на пилето.
3. Изплакнете го със студена вода и го подсушете.
4. Натрийте месото отвътре и отвън с подправките.
5. Отворете кутийката бира, изпийте половината и пробийте в стените допълнително дупки.
6. Сложете 2 с. л. от подправките в кутийката бира.
7. Сложете кутийката с бира върху огнеупорна тавичка или чиния, така че пилето да се пече без да опира в съда, а в тавичката или чинията да се събират соковете. Сложете пилето върху кутийката бира, така че двата му крака да са от двете й страни и да се получи нещо като триножник, върху който пилето е застанало стабилно.
8. Печете 30 минути на 200 С, след което намалете фурната на 180 С. Печете пилето общо около 1,5 – 2 часа.
9. Когато е готово, внимателно го прехвърлете в друга чиния или плато и го оставете да почине 10-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ