Печено агне с ориз, лапад и маслини
Цяло печено агне с подробица от ориз и зеленища.
Агне на пещ се пече, а Иван Звездев получава ценни кулинарни съвети, носещи завета на българския вкус. Това е рецепта с особена стойност, защото показва забравени техники на готвене, които дедите ни са владеели до съвършенство. Пък и да се изпече агне на селска пещ, си е майсторлък. А старите специалисти са успели да съчетаят модерното и традиционното, за да превърнат рецептата в изключителен завет. Ако сте решили да опитате да си сготвите печено агне по български - гледайте внимателно как се прави.
Предварително се сварява карантията, като дробът се оставя суров. Точни инструкции с кое какво се прави, ще чуете във видеото. Приготвя се плънката за агнето като в олио и масло се запържва пресен лук и чесън, добавя се ориз, лапад, джоджен, традиционната подправка калоферче, карантията и маслини. И след като всичко е добре смесено и леко пръжнато, се прехвърля в корема на животното.
Къде се слага опашката, как се зашива коремът, за да не изпадне подробицата и как се проверява фурната за достатъчна температура - чуйте от експерта в направата на агнета и курбани. Триковете, на които можем да се научим от клипа, са наистина уникални.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ