Печени яйца в чушки
Бърза закуска или лек обяд с яйца и чушки.
Необходими продукти:
- 2-3 чушки (по желание различни цветове)
- 6 яйца
- шарена сол
- олио или зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
1. Почистете чушките от семената и нарежете само средната част на две или три дебели парчета през ширината. Това ще е вашата кошничка.
2. Изберете начина на готвене - можете да изпържите или да изпечете за по-здравословно, но в печенето има по-голям риск за разтичане. Ако ще печете, сгорещете предварително фурната на най-силната възможна степен. Сложете в нея намазана с олио или зехтин тава, която също да се сгорещи. Така белтъкът ще се запечата веднага при изсипване и няма да потече отдолу на чушката. В горещата тава подредете чушките и чукнете в тях по яйце. Отгоре посолете и бързо бутнете във фурната. След това намалете на 180 градуса и оставете да се готви до желаната степен на изпичане на яйцето. Между 7 и 15 минути.
3. Класиката на това ястие е на тиган. Сгорещете немного олио и го посолете. Слагайте чушка и веднага чуквайте в нея яйце. Отгоре поръсете с бяла или шарена сол. Чак след това вземете сладващата чушка и яйце и действайте така до изчерпване на количествата. В този случай ще имате идеално сготвен белтък и възможност за по-рохък жълтък. При избиране на тигана търсете такъв с равно дъно.
* С остатъците от чушките можете да си направите салата като ги нарежете на ситни кубчета и смесите с маслини. Малко сол и зехтин и имате салатка. Може също да наситните и с малките шарени кубчета да поръсите яйцата или чинията за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ