Регистрация

Печени тиквички в кашкавален сос

Печени тиквички в кашкавален сос
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 1370

Солен пай от тиквички с млечен сос в стил мусака от тиквички без месо.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/3 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/3 ч.л. индийско орехче
  • 150 мл мляко
  • 200 г кашкавал
  • 1/2 връзка магданоз - само листата
  • сол на вкус (кашкавалът е солен, внимавайте)
  • 1 кг тиквички
  • 3 л вода + 1,5 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 2 с.л. галета
  • магданоз за поръсване по желание

Начин на приготвяне:

1. Наситнете лука. В касерола сгорещете 2 с.л. олио и го запържете на умерен огън за 3 минути. Добавете намачкания чесън и гответе още 1 минута.

2. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче и разбъркайте добре. Залейте с млякото и изчакайте да се сгрее.

3. През това време си рендосайте кашкавала и си заделете 50 г от него за поръска преди печене. Останалите 150 г добавете в почти кипналото мляко и бъркайте докато се разтопи.

4. Добавете наситнените листа магданоз, като си запазите малко и за поръсване при поднасяне. Посолете на вкус и размешайте. Махнете от котлона и оставете да изстива.

5. Тиквичките измийте и нарежете на тънки шайби. Ако имате ренде за чипс на шайби, използвайте него.

6. Кипнете водата със солта и щом заври, изсипете тиквичките вътре за 2 минути на умерен огън. След това прецедете през гевгир и подредете върху домакинска хартия или хавлиена кърпа, за да се подсушат.

7. Чукнете едно яйце в изстиналия кашкавален сос и разбъркайте. Намажете с 1 с.л. олио дъното и стените на малка тава с високи бордове. Можете да използвате купичка за пайове.

8. На първи пласт наредете шайби тиквички като ги застъпвате наполовина. След това намажете с част от кашкаваления сос - не трябва да става плътен непрогледен слой, но все пак да има навсякъде. Отгоре наредете пак тиквички, пак сос, пак тиквички и сос и така до изчерпване на количествата. Реденето трябва да завърши с по-плътен пласт сос.

9. Отгоре поръсете със заделените кашкавал и магданоз, на финала с галетата и завийте с фолио. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна (освен ако съдът не е керамика) и печете 35 минути. Разгърнете фолиото и допечете за още 10 минути.

10. Сервирайте по парче солен пай като предястие или гранитура, а по-големите парчета могат да бъдат питателно безмесно основно за лятото.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта