Печени тиквички в кашкавален сос
Солен пай от тиквички с млечен сос в стил мусака от тиквички без месо.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/3 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/3 ч.л. индийско орехче
- 150 мл мляко
- 200 г кашкавал
- 1/2 връзка магданоз - само листата
- сол на вкус (кашкавалът е солен, внимавайте)
- 1 кг тиквички
- 3 л вода + 1,5 ч.л. сол
- 1 яйце
- 2 с.л. галета
- магданоз за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука. В касерола сгорещете 2 с.л. олио и го запържете на умерен огън за 3 минути. Добавете намачкания чесън и гответе още 1 минута.
2. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче и разбъркайте добре. Залейте с млякото и изчакайте да се сгрее.
3. През това време си рендосайте кашкавала и си заделете 50 г от него за поръска преди печене. Останалите 150 г добавете в почти кипналото мляко и бъркайте докато се разтопи.
4. Добавете наситнените листа магданоз, като си запазите малко и за поръсване при поднасяне. Посолете на вкус и размешайте. Махнете от котлона и оставете да изстива.
5. Тиквичките измийте и нарежете на тънки шайби. Ако имате ренде за чипс на шайби, използвайте него.
6. Кипнете водата със солта и щом заври, изсипете тиквичките вътре за 2 минути на умерен огън. След това прецедете през гевгир и подредете върху домакинска хартия или хавлиена кърпа, за да се подсушат.
7. Чукнете едно яйце в изстиналия кашкавален сос и разбъркайте. Намажете с 1 с.л. олио дъното и стените на малка тава с високи бордове. Можете да използвате купичка за пайове.
8. На първи пласт наредете шайби тиквички като ги застъпвате наполовина. След това намажете с част от кашкаваления сос - не трябва да става плътен непрогледен слой, но все пак да има навсякъде. Отгоре наредете пак тиквички, пак сос, пак тиквички и сос и така до изчерпване на количествата. Реденето трябва да завърши с по-плътен пласт сос.
9. Отгоре поръсете със заделените кашкавал и магданоз, на финала с галетата и завийте с фолио. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна (освен ако съдът не е керамика) и печете 35 минути. Разгърнете фолиото и допечете за още 10 минути.
10. Сервирайте по парче солен пай като предястие или гранитура, а по-големите парчета могат да бъдат питателно безмесно основно за лятото.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ