Печени пирожки с ябълки и стафиди
Домашни кифлички с плодове и захарна глазура.
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 г извара
- 300 г брашно
- 15 г бакпулвер
- 6 с.л. мляко
- 1 с.л. ароматен алкохол по желание
- 6 с.л. олио
- 1 пакет ванилова захар
- 60-70 г захар
За плънката:
- 700 г ябълки
- 70 г стафиди
- 3 с.л. ликьор или друг ароматен алкохол
- 2 с.л. лимонов сок
- 100 г захар
Начин на приготвяне:
Ябълките можете да замените с круши или замразени дребни плодове - ягоди, малини, боровинки.
1. Накиснете стафидите в ароматния алкохол.
2. Почистете ябълките от семките и кората, нарежете ги на кубчета, прехвърлете в касерола, изсипете отгоре захарта, лимоновия сок и стафидите с все алкохола и оставете да къкрят на умерен огън за 15 минути, като разбърквате периодично.
3. С миксер в купа разбийте изварата със захарта за тестото, млякото, ликьора, ваниловата захар и олиото. Постепенно след това вкарайте в сместа брашното и бакпулвера. Преминете на месене на ръка до получаването на гладко тесто. Щом спре да се лепи, го разделете на 12 сравнително еднакви топки.
4. Всяка от тях се разточва на кора с дебелина 0,5 см. В нея се поставят по 2 ч.л. от плънката и се прегъва, като ръбовете се мажат с вода, за да може да се прещипе по-добре. Натиснете с вилица, ако е необходимо.
5. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса, а пирожките подредете в тава, застлана с хартия за печене. Можете да намажете горната кора с разбит във вода жълтък. Спазвайте дистанция при реденето, защото ще се надуят. Гответе за 15-тина минути или докато коричката стане златиста.
6. По желание можете да направите глазура като разтворите пудра захар в малко плодов сок. Можете да покапете с мед или мармалад. Украсата е по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ