Печени пирожки с прясно зеле
Зелник - пълнени питки със зелева сърцевина и хапки от варени яйца.
Необходими продукти:
- 1 зелка
- 8 яйца + 1 яйце или само жълтък за намазване
- 50 грама масло
- тесто за пироги (използвайте купено за пици и мекици или си омесете домашно по традиционната рецепта за тесто за пирог)
- вода за варене на зелето
Начин на приготвяне:
1. Размесете тестото и го оставете на стайна температура.
2. Нарежете на ситно зелето. Сложете го в тенджера или дълбок тиган, добавете вода и гответе на умерен огън за 20 минути.
3. Отцедете зелето от водата, сгорещете маслото в уок и изсипете зелето да се запържи.
4. Сварете твърдо яйцата и ги нарежете на едри кубчета.
5. Смесете зелето и яйцата. Разделете тестото на 16 топчици, разстелете всяка от тях на плоска питка, сложете от плънката и захлупете. Прещипете хубаво крайщата (може и с вилица).
6. Покрийте тава с фолио за печене и наредете пирожките вътре. Намажете ги с разбито яйце или жълтък и ги оставете да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути или докато не прецените, че са готови.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ