Пирог с ябълки
Български сладкиш с ябълки и кисело мляко.
Необходими продукти:
- 5 големи ябълки
- 1 чаена чаша захар
- 500 грама брашно
- 2 яйца
- Половин чаша кисело мляко
- 3 пакетчета ванилия
- 1 пакетче бакплувер
- 1 супена лъжица есенция ром
- Половин чаша накълцани орехи
- Половин лъжица канела
- 2 супени лъжици пудра захар (за поръсване)
Начин на приготвяне:
1. Пресявате брашното и правите кладенче по средата му. В него слагате яйцата, олиото, захарта, бакплувера, ванилията и есенцията ром.
2. Омесвате тестото и го оставяте да почине. През това време настъргвате ябълката на едро с рендето и добавяте към нея канелата и орехите. Пирога ще стане по-вкусен ако ябълките са малко кисели.
3. Вземате 2/3 от тестото и го разточвате с дебелина около 1-1,5 см. Полагате го в тавата в която ще го печете. Разпределяте настърганата ябълка върху тестото. Печете го в предварително загрята на 180 градуса фурна.
4. С останалата част от тестото, правите пръчици с дебелина около 1 см. След 20 минути изваждате пирога и бързо нареждате върху него тестените пръчици. След което връщате във фурната и печете до зачервяване на горната част на пирога.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ