Хайвер от патладжан
Сос от патладжан и маслини.
Необходими продукти:
- 1 голям патладжан
- 1 скилидка чесън
- 6 стръка кориандър, фино нарязани
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- ¼ ч.л. чили пипер, по желание
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 с.л. червени или черни маслини
- ½ лимон, нарязан на филийки
- 2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Измийте и обелете патладжана; нарежете го на половинки и поръсете със сол. Оставете да се отцеди за 10 мин., изплакнете и го поставете върху кухненска хартия да се подсуши. Така ще излезе горчивината му.
2. Нарежете патладжана на кубчета.
3. Кипнете 1 ч.ч. вода в тенджерка. Сложете кубчетата патладжан, заедно със солта, пипера, кимиона, червения пипер, чили пипера и чесъна.
4. Покрийте и оставете да се вари за 10 - 15 мин. на слаб огън.
5. Проверявайте от време на време дали е омекнал патладжанът. Вилицата трябва да влиза свободно в месото му.
6. Отцедете патладжана в гевгир за около 5 мин. или докато вече не тече вода.
7. В средно тиганче сгорещете олиото, прибавете патладжана, 1 нарязана скилидка чесън и нарязан кориандър. Сотирайте ги до покафеняване. Оставете да се охлади и намачкайте на пюре. Преди сервиране поръсете с лимонов сок и сол на вкус.
8. Сложете патладжановата салата в чиния за сервиране и украсете с маслини и нарязани на филийки лимони. Може да се поднесе с топла или студена питка или друг хляб по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ