Печени крилца с глазура от праскови
Глазирани пилешки крилца с пикантна плодова коричка.
Необходими продукти:
- 1 ч.л. пушен пипер
- 1/2 ч.л. сода
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. лук на прах
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2/3 ч.л. кимион
- 1 ч.л. риган или босилек на прах
- 1-1,3 кг пилешки крилца (без най-долната част)
- 4 с.л. растителна мазнина (зехтин)
- 2 праскови
- 80 г кафява захар
- 2 с.л. оцет
- 2-3 с.л. соев сос
- 1-2 ч.л. лют сос по желание
- 1/3 ч.л. канела
- по щипка сол и пипер
- 80 мл вода
- 1 дафинов лист
- 20 г масло
Начин на приготвяне:
1. Смесете пушения пипер, червения пипер, содата, лука и чесъна на прах, солта и пипер, ригана или босилека и кимиона в купичка и ги разбъркайте.
2. Почистете крилцата, ако имат остатъчни перца или нечистотии и прехвърлете в купа, покапете с мазнината и разбъркайте. После поръсете микса от подправки и с ръце оваляйте хубаво.
3. Включете фурната да загрява на 220 градуса. Застелете тава с хартия за печене и подредете крилцата в нея. Пъхнете в загрятата фурна и пуснете вентилатора. Печете 15 минути.
4. Прасковите обелете и нарежете на парчета. Изсипете в тиган, добавете кафявата захар, оцета, соевия сос, лютия сос, сол и пипер, канелата, дафиновия лист и водата. Разбъркайте и оставете да кипи 15 минути. След това извадете дафиновия лист, прехвърлете в блендер, пюрирайте и прецедете обратно в тигана. Добавете студено масло от хладилника и разбъркайте без да държите на огъня.
5. Изпечените до това ниво крилца извадете и намажете обилно от всички страни с глазурата. След това върнете вече без вентилатор за 3 минути. После пак извадете, намажете и върнете във фурната. Потретете за 3 минути.
6. Топлите крилца изсипете в тигана при соса, овъргаляйте и прехвърлете с все соса в купа. Оставете да се охлаждат три минути и са готови за сервиране - със соса разбира се.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ