Печени картофи с кайма, домати и кашкавал
Отворена мусака с пресни домати.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи + 2 с.л. олио или зехтин за готвене
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сух босилек (може и наситнен пресен)
- 1 с.л. сладък пипер
- 2 с.л. олио или зехтин за готвене
- 2 глави лук (около 170 г общо)
- 2 с.л. олио
- 300 г телешка кайма
- 300 г свинска кайма (или си вземете 600 г кайма смес) + 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер
- 250 г дребни домати
- 200 г кашкавал, чедър, гауда или ементал
- 2 стръка пресен лук за поръсване по желание при изваждане от печката
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте и нарежете на шайби или полушайби. Прехвърлете в купа, поръсете със солта, босилека и пипера и покапете с 2 с.л. растителна мазнина (олио или зехтин за готвене). Разбъркайте добре и прехвърлете в тава. Пъхнете да се запекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор.
2. Лука наситнете. Сгорещете 2 с.л. олио в голям тиган и запържете лука за 3 минути. Добавете каймата и гответе докато се разрохка. След това оставете на умерен огън да се готви, като овкусите със сол и пипер и периодично разбърквате.
3. Докато каймата и картофите се готвят рендосайте избраното от вас жълто сирене. Разполовете доматите и почистете точицата им.
4. Готовите картофи залейте с каймата и разпределете сравнително равнмерно. Отгоре поръсете рендосаното сирене, а върху него боцнете половинките домати с разреза нагоре. Върнете във фурната на същата температура за още 15 минути.
5. След изваждане по желание поръсете с нарязан косо пресен лук. Сервирайте топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ