Печени картофи с бешамел, сирене и кашкавал
Подобие на огретен или лазаня от картофи и сирена.
Необходими продукти:
- 800 г картофи
- 200 г бяло сирене
- 100 г масло
- 4 с.л. брашно
- 1 л мляко
- индийско орехче
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на тънки шайби и прехвърлете в купа. Залейте с вода и ги оставете така да чакат реда си.
2. В касерола разтопете маслото на нисък градус. Махнете за момент от котлона. Добавете брашното и разбъркайте докато бучките се разпаднат. Върнете обратно на огъня и започнете постепенно да наливате млякото и да бъркате докато сместа се сгъсти леко.
3. Вземете тавичка и наредете пласт картофени шайби. Отгоре залейте с 1/4 от бешамела и натрошете 1/3 от сиренето. Следва втори пласт картофи, пак бешамел, пак сирене, трети пласт картофи, бешамел и сирене, четвърти пласт картофи, бешамел, но вече без сирене.
4. Бутнете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
5. След 40 минути намалете огъня на 180 градуса, извадете ястието и поръсете с рендосания кашкавал. Върнете да се допече за 15 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ