Печени картофи със сметана и лук
Френски гартен от картофи с кашкавал и сметанов сос с горчица.
Необходими продукти:
- 1,5 кг картофи
- 1 ч.л. сол
- вода за варенето
- 30 + 10 г масло
- 180 г лук
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 500 мл пилешки бульон
- по 1/2 ч.л. сол и пипер
- 180 мл сметана (течна, готварска, млечна, незаквасена)
- 2 ч.л. горчица
- 250 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене
- пресен лук по желание
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на хапки и измийте. Прехвърлете в тенджера, залейте с вода, която да ги покрива, добавете 1 ч.л. сол, разбъркайте и оставете да кипнат. После отпенете и захлупете с капак. Оставете да се готвят на слаб към умерен огън.
2. Наситнете лука, запържете го в маслото и след 3 минути добавете намачканите или минати през преса скилидки чесън. Гответе още 2 минути.
3. Поръсете брашното, внимателно и постепенно налейте бульона, добавете сол и пипер и кипнете. После сипете и сметаната и оставете да къкри докато се сгъсти - около 5-6 минути.
4. През това време отцедете водата от варене на картофите. Не трябва да са готови и добре разварени.
5. Рендосайте си кашкавала или избраното от вас жълто сирене. Разбъркайте горчицата със соса в тигана и след това с целия сос залейте картофите. Добавете и около 150 г от жълтото сирене. Разбъркайте.
6. Намажете тава с 10 г масло и прехвърлете в нея картофите. Пъхнете да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.
7. Извадете тавата, поръсете отгоре останалия настърган кашкавал и върнете във фурната за още 5 минути. След изваждане поръсете с наситнен пресен лук и сервирайте докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ