Регистрация

Печени картофи със сметана и лук

Печени картофи със сметана и лук
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1526

Френски гартен от картофи с кашкавал и сметанов сос с горчица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,5 кг картофи
  • 1 ч.л. сол
  • вода за варенето
  • 30 + 10 г масло
  • 180 г лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. брашно
  • 500 мл пилешки бульон
  • по 1/2 ч.л. сол и пипер
  • 180 мл сметана (течна, готварска, млечна, незаквасена)
  • 2 ч.л. горчица
  • 250 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене
  • пресен лук по желание

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете, нарежете на хапки и измийте. Прехвърлете в тенджера, залейте с вода, която да ги покрива, добавете 1 ч.л. сол, разбъркайте и оставете да кипнат. После отпенете и захлупете с капак. Оставете да се готвят на слаб към умерен огън.

2. Наситнете лука, запържете го в маслото и след 3 минути добавете намачканите или минати през преса скилидки чесън. Гответе още 2 минути.

3. Поръсете брашното, внимателно и постепенно налейте бульона, добавете сол и пипер и кипнете. После сипете и сметаната и оставете да къкри докато се сгъсти - около 5-6 минути.

4. През това време отцедете водата от варене на картофите. Не трябва да са готови и добре разварени.

5. Рендосайте си кашкавала или избраното от вас жълто сирене. Разбъркайте горчицата със соса в тигана и след това с целия сос залейте картофите. Добавете и около 150 г от жълтото сирене. Разбъркайте.

6. Намажете тава с 10 г масло и прехвърлете в нея картофите. Пъхнете да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.

7. Извадете тавата, поръсете отгоре останалия настърган кашкавал и върнете във фурната за още 5 минути. След изваждане поръсете с наситнен пресен лук и сервирайте докато е топло.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта