Печена тиква с паста и сирена
Основно ястие от печена тиква със сирена, Бешамел и макарони.
Макарони с тиква и жълти сирена в сос Бешамел или пък печена тиква с макарони под коричка от разтопено сирене - това готвят в кулинарния канал Tasty, където показват как може да се направи вкусно основно с тиква и то без месо. Ястието е за ценителите на изтънчените вкусове и любителите на сирена, защото в него си партнират няколко компонента - сос Бешамел с добавка от разтопени кашкавали, кубчета печена тиква с подправки и тиквено пюре и сварена паста. А всичко това на финала заспива под завивка от няколко вида настъргани сирена. Разкошно и много вкусно.
Първо започваме с тиквата, като си обелваме и почистваме плодовия зеленчук така, че да получим 500 грама кубчета тиква. Тях поставяме в тавичка, заливаме с 2 с.л. зехтин и поръсваме с 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. салвия (градински чай). След това пъхваме във фурната и печем на 190 градуса за 20 минути. Заделяме си 250 г изпечени парчета тиква, а останалото количество пюрираме до получаването на гъсто и гладко тиквено пюре. А докато тиквата се пече, си сваряваме 200 г дребна паста - макарони, буквички, орзо или каквато друга иамте. Вари се в 2 литра подсолена вода с 1 с.л. зехтин. След като е сготвена ал денте, се пресипва в гевгир и се шокира под студена вода, за да се спре порцесът на разваряване.
Следва в тиган или широка и плитка тенджера с огнеупорни дръжки да разтопим 40 г масло, на бавни дози да вкараме в него 40 г брашно, като бъркаме постоянно, за да не се образуват бучки. После наливаме на малки порции 600 мл мляко, като постоянно разпадаме брашнените бучици с бъркалката. Когато сме получили гладка смес, я оставяме леко да се сгъсти и овкусяваме с 1/4 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. чесън на прах и 1 ч.л. черен пипер. После в млечния сос добавяме 200 г рендосано жълто сирене чедър и 25 г настърган пармезан. Разбъркваме докато се разтопи, добавяме тиквата и тиквеното пюре и разбъркваме отново.
На финала на нашето готвене поръсваме съдържанието на тигана с 25 г рендосан бял чедър (или кашкавал), 50 г рендосана моцарела и 25 г пармезан. Не разбъркваме, а директно вкарваме в загрятата на 200 градуса фурна за 10 миути. След това ястието е готово - апетитно, влакнесто, питателно и с много аромати. Подходящо за хора, които не ядат месо, но обичат сирена. Идеално за дегустация на вина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ