Печена тиква с масло и захар
Карамелизирана тиква на фурна с маслен сос.
Необходими продукти:
- 1 тиква около 1,3-1,5 кг
- 3 с.л. зехтин за готвене
- 4 с.л. светла кафява захар (може и бяла кристална)
- 60 г масло
- мента, мед, орехи за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тиквата на парчета - полумесеци, почистете семките и обелете кората. Нарежете полумесеците на правоъгълници с дебелина около 2 см и дължина около 5 см. Прехвърлете в голяма тава, застлана с алуминиево фолио.
2. Покапете със зехтина, разбъркайте с ръка парчетата, подредете, за да се застъпват минимално и поръсете със захарта. Ако искате да е още по-сладка, добавете и лъжичка захар от себе си към рецептата.
3. Нарежете студеното масло на тънки слайсове и подредете върху парчетата тиква.
4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути или докато не прецените, че е готова.
5. Изчакайте няколко минути да се охлади и прехвърлете в съдинка. Сервирайте - по желание с поръска от натрошени орехи, капки мед или прахче ванилия. Можете да декорирате с листа прясна мента.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ