Печена сьомга с моряшки сос
Сьомга със скаридени опашки и гарнитура.
Необходими продукти:
За соса:
- 1 ч.ч. брашно
- 1 с.л. прясно мляко
- 3 с.л. масло
- 280 г опашки от пържени скариди
- сол, черен пипер и индийско орехче
За сьомгата:
- 1 сьомга, разделена на две половинки филета
- 1 стрък зелен лук, нарязан ситно
- 4 с.л. масло
- сух риган на вкус
Начин на приготвяне:
На сьомгата:
1. Сложете нарязания на ситно лук на дъното на тавичка за печене и го покрийте с олио.
2. Сложете отгоре филетата сьомга (с кожата надолу) и намажете горната страна на филето с масло.
3. Наръсете сьомгата със сухия риган.
4. Сложете филетата да се пекат на средната решетка в предварително загрята на средна степен фурна за 30-35 минути или до готовност.
На соса:
1. Запържете скаридените опашки в олио и ги оставете настрани.
2. Разтопете маслото в малка тендежрка.
3. Прибавете брашното към разтопеното масло и разбъркайте. Когато сместа добие консистенцията на пясък, залейте я с предварително затопленото мляко на тънка струйка. Бъркайте постоянно докато получите кремообразна смес.
4. Овкусете соса със сол, черен пипер, индийско орехче (на вкус). Разбъркайте соса и залейте с него скаридите.
Сервиране:
1. Отрежете парче сьомга около 170 г и го сложете в чиния.
2. Залейте филето със соса.
3. Сервирайте сьомгата топла с бял ориз или задушени зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ