Печена скумрия с ориз, праз и маслини
Български рибник със скумрия и ориз.
Рибник със скумрия - народното ястие, традиционно за черноморската кухня и приготвяно в миналото на Никулден в цяла България, днес е леко позабравено. А продължава да е все така вкусно и полезно, пък и евтино откъм продукти и лесно за готвене. А как се прави, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.
Първо почистените скумрии се осоляват и се покапват с лимонов сок, за да се мариноват докато дойде времето им да влязат в ястието. През това време се наситняват празият и обикновеният лук. Запържват се в сгорещена на умерен огън мазнина и се добавя хубаво измит ориз. Овкусява се със сол, пипер и девисил. Бърка се до оцъкляне и се залива с вода. Как да изчислите количеството - гледайте във видеото на Звездев по-горе.
Следва запръжката да се прехвърли в тавичка. По желание се добавят маслини. Рибите се поставят с корема надолу и се покапват с мазнина, а после тавата влиза в загрята на 180 градуса фурна за 35 минути. И ястието е готово - лесно, бързо, вкусно, народно и полезно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ