Печена свинска осмянка със спаначена салата
Свинско на фурна върху канапе от салата.
Необходими продукти:
- 1 парче свинска осмянка (месо от корема на прасето), с дължина около 25 см.
- 1 с.л. тъмен соев сос
- 2 с.л. светъл соев сос
- 1 пълна ч.л. мед
- 1 скилидка нарязан чесън
- млад спанак
- бейби морковчета
- шепа натрошени орехи или кедрови ядки
Начин на приготвяне:
1. Изберете парче осмянка, което да има равни количества месо и сланина.
2. Отстранете кожата и най-горния слой мазнина от осмянката.
3. Смесете двата вида соев сос, меда и чесъна и ги излейте в найлонова торба, която се затваря плътно. Сложете свинското месо в торбичката и втрийте маринатата в месото. Оставете да постои 30 мин.
4. Предварително загрейте фурната до 180°С. Леко намажете с олио тава, за да не залепне за него свинското месо. Сложете свинското месо в тавата и го полейте с една супена лъжица от маринатата. Покрийте месото с алуминиево фолио и печете във фурната 20 мин.
5. Отстранете фолиото и печете месото от едната страна на висока температура около 5 мин. След това обърнете месото и го печете 5 мин. и от другата страна.
6. Извадете тавата и оставете месото да постои 2 мин. Междувременно измийте морковите и спанака и изрежете твърдата му част. След това нарежете месото на филии с дебелина около 2,5 см. Оставете ги настрана.
7. Наклонете тавата на една страна, за да се съберат соковете в единия й край и леко разбийте с вилица, за да се смесят соковете от месото и олиото. Излейте колкото искате от тази смес върху салатата и разбъркайте.
8. Разпределете салатата в 2 чинии, поръсете я с орехи и сложете отгоре около 5 парчета от месото в чиния.
9. Сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ