Печена риба по френски
Риба на фурна с маслен сос и гарнитура.
Необходими продукти
- 1 риба от вид по избор (около 500 грама или 2 риби от по 250 грама)
- зехтин
- сол
- 100 г ориз
- 50 мл сос Бьор Блан*
- листа зелена салата
- 4 чери доматчета
- 1 лимон
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
1. Рибата почистете от люспите и след това изкормете, ако използвате прясно уловена. Ако сте си купили от хранителната верига, просто измийте хубаво със студена вода.
2. Подсушете вътрешно и външно и обтрийте със сол много добре.
3. Сгорещете малко количество зехтин в тиган. Пуснете и фурната да загрява на 200 градуса. Гответе рибата в тигана от всички страни за по 1-2 минути колкото да се запечата. Прехвърлете в тавичка и запечете на 200 градуса за 8-10 минути.
4. Докато рибата се готви, подредете платото за поднасяне. Измийте, отцдедете от водата листенцата салата и ги накъсайте с ръце. Ориза сварете в подсолена вода до готовност. Смесете балсамовия оцет и меда. Чери доматите разполовете. Същото направете и с лимона. Пресипете соса Бьор блан в купичка.
5. Сервирайте рибата в голяма чиния с чери домати, листни зеленчуци и резен лимон. Посолете зеленчуците. Встрани сложете сосовете, като уточните, че оцетът с меда е за подправяне на пресните листенца, а масленият сос е за заливане на рибата. С лимончето можете да си покапете рибата, ако има нужда от киселина. В него се трият и пръстите по време на ядене, за да не се омирисват на риба.
* Сос Бьор блан се приготвя като кипнете в касерола 100 мл бяло вино с 2 с.л. бял винен оцет на слаб огън. Щом заври, оставяте на спокойствие да къкри 5-6 минути и после добавяте 70 мл готварска сметана, сол и черен пипер и оставяте да се готви още две минути. Махате от котлона и монтирате с 40 грама студено масло, което трябва да се разтопи от температурата. След това сервирате. Това е базисен френски сос за риба и морски дарове, чието име в превод означава "бяло масло".
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ