Печена патица с плодов сос и картофени кошнички ала Шишков
Патешко меню със сладка заливка от портокали и боровинки и картофи, пълнени с кашкавал и сметана.
Това е рецептата на Таньо Шишков за печена патица, която е част от канпанията на верига ЛИДЛ (LIDL) Манчев срещу Шишков. Изданието „Една специална вечеря“ предлага начини за готвене на цяла патица, която е на намаление от 10 ноември до изчерпване на количествата.
Необходими продукти:
- 1 патица
- чесън – 5-6 скилидки
- клончета розмарин
- няколко лъжици зехтин
- сол и пипер
За картофената гарнитура:
- 4 големи картофа
- 100 грама масло (готвачът сложи Pilos)
- 150 мл сметана за готвене (на същата марка)
- 150 грама (1 опаковка Bluedino) кашкавал
- 2-3 стръка пресен лук
- сол и пипер на вкус
За соса с плодове:
- 250 грама червени боровинки (пресни или замразени)
- 150 мл портокалов сок (Таньо Шишков използва Vitafit)
- 25 мл бренди (Шишков сложи Maestaet)
- 100 грама захар
- пръчица канела
- малко черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Почистете добре патицата и я надупчете (най-вече кожата) с клечка за зъби, за да може мазнината й да овкусява цялото месо.
2. Сложете клонче розмарин в корема на животоното, сипете зехтина, смесете го с намачкания чесън и овкусете щедро със сол и пипер като обтриете хубаво с ръце първо вътрешността. Втрийте солената смес хубаво и отвън, особено в кожата.
3. Загрейте фурната на 220 градуса, сложете птицата в тава и я пуснете да се пече така за половин час.
4. След 30 минути намалете фурната на 170 градуса и оставете патицата да се готви така още 2 часа. Ако прецените, че ще са й много, извадете по-рано, ако ли пък ви се струва сурова – допечете още.
5. Щом извадите патето от фурната, веднага го увийте плътно с алуминиево фолио заедно с тавата. Така мазнината му ще направи месото още по-крехко. Дръжте увито извън фурната за 20-тина минути, а след това развийте за още 10, за да може да се охлади.
6. Картофените кошнички прогответе като измиете картофите и ги сложите да се пекат на 220 градуса за около час заедно с кората. След това отрежете горните капачета и с лъжица издълбайте сърцевината. Намачкайте я, смесете с маслото, кашкавала, сметаната, подправките и наситнения пресен лук. Напълнете обратно картофените кошнички и ги върнете да се допекат за 15 минути.
7. Сосът ще приготвите като кипнете портокаловия сок на умерен огън и след завирането му разтворите в него захарта при непрестанно бъркане. След това усилете огъня, добавете боровинките и оставете да се вари за 10-15 минути, като добавите черен пипер на прах и пръчицата канела. Когато сосът се е редуцирал, сипете брендито, махнете от огъня и извадете канелата.
8. Поднесете патешкото месо в блюда, като го полеете с боровинковия сос и сложите по 1 картоф за гарнитура. Ако искате да сте изискани докрай, направете бърза салата от чери домати, рукола и орехи със зехтин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ