Регистрация

Печена патица с плодов сос и картофени кошнички ала Шишков

Печена патица с плодов сос и картофени кошнички ала Шишков
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 6002

Патешко меню със сладка заливка от портокали и боровинки и картофи, пълнени с кашкавал и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Това е рецептата на Таньо Шишков за печена патица, която е част от канпанията на верига ЛИДЛ (LIDL) Манчев срещу Шишков. Изданието „Една специална вечеря“ предлага начини за готвене на цяла патица, която е на намаление от 10 ноември до изчерпване на количествата.

Необходими продукти:

  • 1 патица
  • чесън – 5-6 скилидки
  • клончета розмарин
  • няколко лъжици зехтин
  • сол и пипер

За картофената гарнитура:

  • 4 големи  картофа
  • 100 грама масло (готвачът сложи Pilos)
  • 150 мл сметана за готвене (на същата марка)
  • 150 грама (1 опаковка Bluedino) кашкавал
  • 2-3 стръка пресен лук
  • сол и пипер на вкус

За соса с плодове:

  • 250 грама червени боровинки (пресни или замразени)
  • 150 мл портокалов сок (Таньо Шишков използва Vitafit)
  • 25 мл бренди (Шишков сложи Maestaet)
  • 100 грама захар
  • пръчица канела
  • малко черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Почистете добре патицата и я надупчете (най-вече кожата) с клечка за зъби, за да може мазнината й да овкусява цялото месо.

2. Сложете клонче розмарин в корема на животоното, сипете зехтина, смесете го с намачкания чесън и овкусете щедро със сол и пипер като обтриете хубаво с ръце първо вътрешността. Втрийте солената смес хубаво и отвън, особено в кожата.

3. Загрейте фурната на 220 градуса, сложете птицата в тава и я пуснете да се пече така за половин час.

4. След 30 минути намалете фурната на 170 градуса и оставете патицата да се готви така още 2 часа. Ако прецените, че ще са й много, извадете по-рано, ако ли пък ви се струва сурова – допечете още.

5. Щом извадите патето от фурната, веднага го увийте плътно с алуминиево фолио заедно с тавата. Така мазнината му ще направи месото още по-крехко. Дръжте увито извън фурната за 20-тина минути, а след това развийте за още 10, за да може да се охлади.

6. Картофените кошнички прогответе като измиете картофите и ги сложите да се пекат на 220 градуса за около час заедно с кората. След това отрежете горните капачета и с лъжица издълбайте сърцевината. Намачкайте я, смесете с маслото, кашкавала, сметаната, подправките и наситнения пресен лук. Напълнете обратно картофените кошнички и ги върнете да се допекат за 15 минути.

7. Сосът ще приготвите като кипнете портокаловия сок на умерен огън и след завирането му разтворите в него захарта при непрестанно бъркане. След това усилете огъня, добавете боровинките и оставете да се вари за 10-15 минути, като добавите черен пипер на прах и пръчицата канела. Когато сосът се е редуцирал, сипете брендито, махнете от огъня и извадете канелата.

8. Поднесете патешкото месо в блюда, като го полеете с боровинковия сос и сложите по 1 картоф за гарнитура. Ако искате да сте изискани докрай, направете бърза салата от чери домати, рукола и орехи със зехтин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта