Регистрация

Патица със сметана, кестени и портокали ала шеф Манчев

Патица със сметана, кестени и портокали ала шеф Манчев
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 10972

Печена пълнена патица с лук и кестени, поднесена в сос от портокали, сметана и бира.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Това е рецептата на шеф Иван Манчев за печена патица, която е част от канпанията на верига ЛИДЛ (LIDL) Манчев срещу Шишков. Изданието „Една специална вечеря“ предлага начини за готвене на цяла патица, която е на намаление от 10 ноември до изчерпване на количествата.

Необходими продукти:

  • 1 цяла патица около 2,2 кг
  • 200 грама филе от портокали (2 средни портокала)
  • 200 грама лук
  • 250 грама кестени
  • 50 мл ябълков сок (Манчев избра марката Vitafit)
  • 50 мл бира (готвачът се спря на Argus Maestic)
  • 30 мл сметана за готвене (Иван Манчев препоръчва немската Pilos)
  • сол и черен пипер на вкус
  • бахар
  • розмарин 250 мл вода или бульон (сухо кубче, разтворено във вода)

Начин на приготвяне:

1. Смесете ябълковия сок със сол, пипер и бахар, почистете патицата и я обтрийте отвън и отвътре с така приготвения микс от подправки.

2. Бланширайте кестените.

3. Наситнете лука, обелете единия портокал и го нарежете на късчета, смесете ги с лука, кестените, сол, пипер, бахар и розмарин и размешайте хубаво.

4. С така приготвената смес напълнете патицата и след това я зашийте или прикрепете с шишове, за да не изпадне плънката.

5. Сложете патицата в дълбока и удобна за печене тава, сипете на дъното бульона или водата, бирата и клончета розмарин (може и сух, ако нямате пресен), увийте с алуминиево фолио плътно птицата и пуснете да се пече за 1:30 часа в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна.

6. Когато птицата е изпечена, изсипете соса от дъното на тавата в тиган и в него прибавете обеления и нарязан на парченца втори портокал, сметаната и подправки на вкус.

7. Сервирайте парчета печено патешко, залято със соса, като не забравите да сложите в блюдото и от плънката.  

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта