Патица със сметана, кестени и портокали ала шеф Манчев
Печена пълнена патица с лук и кестени, поднесена в сос от портокали, сметана и бира.
Това е рецептата на шеф Иван Манчев за печена патица, която е част от канпанията на верига ЛИДЛ (LIDL) Манчев срещу Шишков. Изданието „Една специална вечеря“ предлага начини за готвене на цяла патица, която е на намаление от 10 ноември до изчерпване на количествата.
Необходими продукти:
- 1 цяла патица около 2,2 кг
- 200 грама филе от портокали (2 средни портокала)
- 200 грама лук
- 250 грама кестени
- 50 мл ябълков сок (Манчев избра марката Vitafit)
- 50 мл бира (готвачът се спря на Argus Maestic)
- 30 мл сметана за готвене (Иван Манчев препоръчва немската Pilos)
- сол и черен пипер на вкус
- бахар
- розмарин 250 мл вода или бульон (сухо кубче, разтворено във вода)
Начин на приготвяне:
1. Смесете ябълковия сок със сол, пипер и бахар, почистете патицата и я обтрийте отвън и отвътре с така приготвения микс от подправки.
2. Бланширайте кестените.
3. Наситнете лука, обелете единия портокал и го нарежете на късчета, смесете ги с лука, кестените, сол, пипер, бахар и розмарин и размешайте хубаво.
4. С така приготвената смес напълнете патицата и след това я зашийте или прикрепете с шишове, за да не изпадне плънката.
5. Сложете патицата в дълбока и удобна за печене тава, сипете на дъното бульона или водата, бирата и клончета розмарин (може и сух, ако нямате пресен), увийте с алуминиево фолио плътно птицата и пуснете да се пече за 1:30 часа в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна.
6. Когато птицата е изпечена, изсипете соса от дъното на тавата в тиган и в него прибавете обеления и нарязан на парченца втори портокал, сметаната и подправки на вкус.
7. Сервирайте парчета печено патешко, залято със соса, като не забравите да сложите в блюдото и от плънката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ