Печена патица със сос от горски плодове
Патешко на тиган с плодов сос с мед.
Необходими продукти:
- 1 кг патешко месо от вид по избор (бутчета без кост, гърди или магре)
- 200 г замразени горски плодове (може само боровинки или пък микс)
- 1 глава лук
- 2 с.л. лимонов сок
- няколко стръка прясна мента
- 100 мл червено вино
- 3 с.л. мед
- 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете тиган с дебело дъно и сложете месото да се пече с кожата надолу. Гответе около 10 минути. Ако няма кожа, гответе от едната страна 6 минути. След това обърнете. За реър печете 2 минути, за мидиъм - 4, а за уел дън - още 6 минути. През това време огребвайте излишната мазнина, която се събира в тигана и си я запазете за друго ястие.
2. Готовото месо извадете върху лист алуминиево фолио и оставете да почива добре завито.
3. През това време наситнете лука и запържете в 2 с.л. от огребаната мас до златисто. Гответе в тигана от печенето на патешкото. Добавете плодовете, захарта и меда и гответе още 7-8 минути на умерен огън като разбърквате. Капнете лимоновия сок, налейте виното, добавете листа мента и оставете да къкри 10-тина минути. По желание можете да пюрирате след това.
4. Патешкото разгърнете, нарежете на дебели филийки или сервирайте цяло и полейте със соса или го поднесете встрани. Украсете с листенца мента.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ