Патладжани на пара с люто-чеснов сос
Патладжани по корейски с люта паста с лук.
Необходими продукти:
- 7 малки патладжанчета (между 500 и 700 г общо)
- 1 малка глава лук
- 6-7 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен лук
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. соев сос
- 1-2 с.л. лют пипер на люспи
- 2 ч.л. лют сос
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. олио (ако имате сусамово - най-добре, но може и с обикновено)
- 1 ч.л. бял сусам
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте добре и почистете най-горната дръжка. Разрежете на две половинки през дебелината като започнете от дупето и стигнете на 2/3 от разстоянието до нослето. След това разрежете на още две, за да се получи пепруда, но патладжаните да се запазят цели. Посолете вътрешността и оставете настрана да си пуснат горчивината. После измийте под течаща вода.
2. Наситнете лука, зеления лук и чесъна. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука за минута, добавете чесъна и гответе още минута, а после и пресния лук. Оставете на слаб огън за 4 минути.
3. Прехвърлете съдържанието на тигана в купичка, добавете соевия сос, лютия пипер, лютия сос, захарта, черен пипер, олио, бял сусам и сол. Разбъркайте.
4. Вкарайте почти цялата смес във вътрешността на патладжаните, като обтриете хубаво. После подредете патладжаните в чиния, поставена върху пеперуда за готвене на пара или в уред за готвене на пара. Гответе 12-15 минути.
5. Готовите патладжани внимателно извадете и поставете в чиния. Залейте с остатъка от лучения сос и поръсете с бял пипер и по желание наситнена люта червена чушка. Сервирайте като гарнитура или салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ