Патешки гърди с бяло вино и портокалов сос
Патешко с портокалов сос с бяло вино.
Необходими продукти:
- 2 патешки гърди (около 800-900 г общо)
- 4 портокала
- 1/4 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- 180 мл бяло сухо вино
- 180 мл пилешки бульон
- 3 с.л. захар
- 8 с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
1. Почистете кората на два от портокалите като я измиете с четка или просто си купите БИО портокали с необработвана кора. След това рендосайте. Изцедете сока и на четирите плода.
2. Патешките гърди обтрийте със сол и пипер и поръсете с портокаловите корички. Оставете настрана.
3. Кипнете виното с бульона и захарта. Варете до сгъстяване. Добавете портокаловия сок и 2 с.л. соев сос и гответе докато отново се сгъсти.
4. Патешкото сложете в ненамазнен сгорещен тиган с кожата надолу и печете на умерен огън около 15 минути.
5. Отделете излишната мазнина от тигана и добавете останалия соев сос. Обърнете месото за няколко минути да се запече от страната без кожа - 3-4 минути са достатъчни.
6. Прехвърлете патешкото в алуминиево фолио, залейте с част от соевия сос в тигана и увийте. Оставете да почине 8-10 минути.
7. Готовото патешко нарежете на коси слайсове и поднесете с портокалово-винения сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ