Паста ригате с броколи и аншоа
Паста мидички в сметанов сос с аншоа и броколи.
Необходими продукти:
- 200 г паста ригате (мидички) или друг вид паста по избор
- 6 пушени или 2 сушени рибки аншоа
- 400 г броколи
- сол и пипер на вкус
- 2 скилидки чесън
- 200 мл готварска течна сметана
- 50 г синьо сирене
- 2 с.л. олио
- зехтин, пармезан и босилек за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Броколито накъсайте на съцветия и измийте. Кипнете вода в тенджера, сипете лъжица сол и щом започне да ври, изсипете розичките вътре за 4 минути. Прецедете през гевгир и шокирайте под течаща студена вода. Оставете настрана.
2. Кипнете два литра вода с 1 с.л. сол. Изсипете вътре пастата и варете с една минута по-малко от указаното на опаковката. През това време сгорещете олиото в голям тиган и сложете броколите да се запържат. Щом започнат леко да се втвърдяват, залейте със сметаната, добавете сол и пипер, намачкания на паста чесън и натрошете сиренето.
3. Сварените макарони изсипете през гевгир, за да се отцедят и добавете в тигана. Добавете нарязаната аншоа. Гответе още 2 минути при почти непрестанно разбъркване.
4. Разпределете ястието в 2 или 3 порции (зависи дали е предястие или основно). Поръсете с по 10-15 грама пармезан на люспи всяка порция, покапете със студено пресован зехтин и украсете с листенца босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ