Панирано зеле с коричка от галета
Пържено зеле с панировка от галета и яйце, което можете да поднесете с млечно-чеснов сос.
Необходими продукти:
- 1 неголяма зелка
- вода + 1 с.л. сол
- 3 яйца
- 150 г галета
- сол и пипер на вкус
- лют пипер по желание
- олио или друг тип растителна мазнина за готвене
Начин на приготвяне:
1. Сложете тенджера с вода да кипне и разтоврете във водата 1 с.л. сол.
2. Докато водата се подгрява, измийте зелката, махнете най-горните 2 листа и я разполовете. Всяка половинка разрежете на четвъртини през кочана, а всяка четвъртина на по още 2 парчета през кочана, за да се получат осмини. Важно е да не махате кочана, защото именно той ще задържи парчетата цели. Получават се 8 полумесеца.
3. Когато водата кипне, намалете огъня, за да не ври активно и нежно пуснете парчетата в нея. Затиснете с чиния и дръжте 4 минути. След това извадете с решетъчна лъжица и отцедете от водата.
4. Разбийте си яйцата със сол и пипер в чиния. В друга чиния си сипете панировката. Пренесете зелето, яйцата и галетата директно до печката, за да можете да панирате и пържите едновременно.
5. Сгорещете в тиган олио колкото да покрива дъното с 1 пръст. Пригответе си чиния за вадене, застлана с домакинска хартия или салфетки, които да попият излишната мазнина. След това започнете готвенето, като огънят трябва да е умерен.
6. Овалвайте всяко парче зеле нежно първо в яйце, след това в галета и после пак в яйце. Пържете двустранно по няколко парчета на един път, като след 3-4 минути обръщайте. Трябва да се е образувала апетитна златиста коричка. Гответе така до изчерпване на количествата.
7. Сервирайте като мезе, гарнитура, предястие или тежка пържена салата. Можете да поднесете и като основно като приготвите сос от гъсто кисело мляко или заквасена сметана с намачкан чесън, копър и сол на вкус.
Източник: YouTube/Рустам Исмаилов
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ