Панирани пилешки кюфтета с гъби
Кщфтета от пилешко с плънка от гъби.
Необходими продукти:
- 750 г пилешка кайма или 400 г пилешки гърди и 350 г месо от пилешки бутчета)
- 2 яйца
- сол и пипер на вкус
- 400 г гъби
- 10 г масло + 10 мл зехтин за готвене
- 1 глава лук
- 100 г галета
- 80 г брашно
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Ако не използвате готова пилешка кайма, смелете месото през месомелачка. Каймата овкусете със сол и пипер и смесете с едното от яйцата. Приберете в хладилник да почине, докато дойде редът й.
2. Гъбите нарежете на кубчета, а лука - наситнете.
3. Сгорещете маслото със зехтина и запържете в тях лука. Щом стане прозрачен, добавете гъбите и гответе докато водата от тях се изпари. Подправете със сол и пипер на вкус и по желание сложете малко лют пипер.
4. Разделете каймата на 6 топчета. Взимайте всяко от тях с навлажнена ръка, оформяйте жлеб в средата и пълнете със запръжката. След това оформяйте кръгло кюфте, овалвайте в брашно, после в разбитото второ яйце и на финала - в галета. Редете в тавичка или чиния и приберете в хладилник за 40 минути. С този трик панировката няма да опада от кюфтето при пържене.
5. Сгорещете силно голямо количество олио. Пържете от всички страни до позлатяване и вадете в съд, застлан с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
6. Серворайте по 2 кюфтета в порция и поднесете с гарнитура от пресни зеленчуци и по желание чеснов, млечен или барбекю сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ