Панирана риба в дебело тесто
Пържена риба с панировка.
Необходими продукти:
- 500 г рибно филе или 600 г риба
- сол и пипер
- 2 яйца
- 4 с.л. мляко
- 4 с.л. брашно
- 3/4 ч.л. сода
- 100 мл олио
- лимон и копър за поднасяне + чесън по желание
Начин на приготвяне:
1. Рибата почистете хубаво от костите и нарежете на парчета - преценете всяко от тях в този си вид да е с големината на 2-3 хапки.
2. Поръсете парчетата риба със сол и пипер. Ако имате лимонов пипер - опитайте с него. Оставете настрана.
3. В купа разбийте яйцата с щипка сол. Добавете млякото, разбийте отново и постепенно вкарайте брашното. Когато се получи гъста смес, прибавете и содата и разбъркайте.
4. Топвайте парчетата риба в панировката, вадете без да отцеждате и пържете в сгорещено олио на среден котлон за по 4 минути от страна (времето зависи от дебелината на парчетата и вида риба, така че преценете колко ще е необходимо). Щом обърнете, гответе под капак от втората страна.
5. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
6. Поднесете с резени лимон и поръска от пресен копър или си направете апетитен сос като смесите сока на един лимон с 1 с.л. олио от готвенето на рибата, две-три намачкани скилидки чесън и наситнен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ