Пандишпаново руло с маслен крем
Домашно сладко руло с ванилов блат и плънка от крем сирене с масло и пудра захар. Всичко това сервирано под захарна глазура.
Необходими продукти:
За блата:
- 3 яйца
- 100 г захар
- 100 г брашно
- 10 г бакпулвер
- ванилия
- 1 ч.л. какао на прах
- червена боя за храна
- 3 с.л. коняк или друг ароматен алкохол (ром, бренди)
За крема:
- 180 г масло на стайна температура
- 300 г крем сирене на стайна температура
- 90 г пудра захар
За топинга:
- 100 г пудра захар
- 4 с.л. студена вода
- дребни плодове или крокант по желание
Начин на приготвяне:
1. В купа чукнете яйцата за блата, добавете захарта и с миксер разбийте на крем.
2. Отгоре добавете ванилията (каквато имате - на прах, течна) и пресейте брашното, какаото, бакпулвера. Разбийте отново.
3. Добавете сладкарска боя, колкото да оцвети в розово - прави се с по-малко количество червена боя. По желание можете да оставите с естествения леко кафеникав цвят.
4. Застелете голяма тава с хартия за печене, като я намачкате, за да полепне добре по дъното и стените на тавата и да останат стърчащи ръбове отстрани. Излейте вътре тестото и заравнете с шпатула. Трябва да се получи тънък, но плътен пласт, който да няма дупки и да покрива напълно тавата по дъното.
5. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.
6. През това време разбийте с миксер маслото с крем сиренето, добавете пудра захарта за крема и бийте до хомогенност. Внимавайте - тази смес доста пръска.
7. Готовия блат леко охладете и извадете от тавата с все хартията, залепена за него. Напоете деликатно с коняк или друг ароматен алкохол. Намажете с крема отгоре и внимателно завивайте на руло и отлепяйте хартията. Полученото руло прехвърлете в друг лист хартия за печене и дооформете като увиете стегнато на бонбон. Прехвърлете бонбона с все хартията в стреч фолио и увийте стегнато. Приберете в хладилник за 30 минути.
8. Разбийте пудра захарта за топинга с водата на гъст крем. Работете с вилица или лъжица, а не с миксер.
9. Извадете рулото от хладилника, развийте и отрежете по тънко парче от двата края, за да се изравни и да е по-естетично. Пък и вие да опитате творението си. Рулото прехвърлете в чиния или върху решетка.
10. Покапете отгоре със захарния топинг и украсете с плодове или друга декорация по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ