Пампушки - малки чеснови питки
Бухнали питки с мая и чесън.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 ч вода
- 1 с.л. зеленчуково олио
- 1/2 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- 10 г мая
За чесновия сос:
- 2-3 средни скилидки чесън
- щипка сол
- 1 с.л. олио
- 2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички сухи необходими продукти.
2. Прибавете вода и олио и направете тесто.
3. Омесете до гладкост и еластичност за около 10 мин.
4. Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса до удвояване на обема - за 1 1/2 - 2 ч. На топло.
5. Отново омесете и изчакайте да втаса.
6. Разделете тестото на малки топки от по около 20 - 25 г.
7. Сложете ги в намаслена кръгла тавичка, като оставите известно разстояние между тях.
8. Изчакайте отново да втасат на топло (около 30 мин.).
9. Междувременно загрейте фурната на 200ºС.
10. Намажете пампушките с яйце, разбито с малко вода и ги сложте във фурната.
11. Печете 20-22 мин. или до златисто-кафяво.
12. За чесновия сос, счукайте чесъна и го смесете с олиото, водата и солта.
13. Извадете пампушките от фурната и ги намажете с чеснов сос.
14. Върнете във фурната за още 1 мин.
15. Поднесете с борш.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ