Палачинки от лаваш с кайма и яйца
Печен лаваш с плънка от кайма и яйчена заливка.
Необходими продукти:
- 600-700 г кайма от вид по избор - традиционна смес, телешка, свинска, пилешка, агнешка, пуешка
- 1 опаковка от 5-6 лаваша с диаметър 26-28 см.
- 4 яйца
- 1-2 домата или чушка по желание
- 1 глава лук
- 50-100 г кашкавал
- 3 с.л. мляко или млечна готварска сметана
- сол и пипер на вкус
- кимион, чесън на прах, чубрица или друда подправка по желание
Начин на приготвяне:
1. Каймата изсипете в купа и овкусете със сол, пипер и подправки по избор. Добавете нарязаната на много ситно глава лук и замесете. Домата си нарежете на малки кубчета встрани. Можете да пропуснете добавката на зеленчук.
2. Взимайте питка лаваш, намазвайте с каймата и поръсвайте кубчета домат или чушка, ако ще слагате. След това навивайте като палачинка и редете в малка тавичка плътно една до друга питките.
3. Разбийте яйцата в купа със сол и пипер. Добавете млякото или млечна сметана и разбъркайте хубаво. С получената смес залейте равномерно палачинките от лаваши.
4. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
5. Извадете, поръсете с настъргания кашкавал и върнете за още 5-8 минути в печката. След изваждане оставете да починат 5 минути преди да разпределите в порции. Така няма да се накъсат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ