Палачинки от картофи с яйце
Картофени пърженки - пържени рендосани картофи с яйце и брашно.
Необходими продукти:
- 4-5 картофа
- 50 мл растителна мазнина за готвене
- 3 с.л. брашно
- листата на няколко стръка магданоз
- 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, измийте ги, рендосайте на едро ренде и прехвърлете веднага в купа със студена вода. Дръжте там 5-8 минути докато дойде време да използвате картофите.
2. Разбийте яйцето в купа, добавете брашното, солта, пипера и наситнените листенца на магданоза. Трябва да се получи гъста каша.
3. Отцедете картофите от водата и изстискайте в шепа, за да изпадне възможно най-голямо количество от течността. Изсипвайте стърготините при яйченото тесто. Разбъркайте.
4. Сгорещете част от мазнината в тиган. Идеята е да е намазнено дъното. С лъжица гребвайте от сместа и изсипвайте в тигана. Натискайте с обратната страна на прибора докато се получи плоска палачинка, подобна на рьощи. След няколко минути обърнете от другата страна. Златистата коричка показва, че апетитните картофени хапки са готови. Наливайте по малко мазнина между отделните палачинки, за да не залепнат.
5. Поднесете по желание с майонезен или чеснов сос.
Източник: YouTube/Foods101withDeronda
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ