Пай със зеленчуци и млечна заливка
Солен пай с тиквички, моркови, домати, картофи и млечна коричка.
Необходими продукти:
За зеленчуковата основа:
- 2 тиквички
- 2 моркова
- 2 картофа
- 1,3 ч.ч. брашно
- 3-4 с.л. масло
- 1/2 ч.л. сол
За плънката:
- 200 грама настърган кашкавал
- 2 домата
- 150 грама варен зелен фасул по желание
- 3 яйца
- олио за пържене
- 1 с.л. брашно
- 125 мл прясно мляко
- 1-2 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- копър и босилек на вкус (пресни или стрити)
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте морковите, картофите и тиквичките на едро ренде. Тиквичките осолете и оставете в гевгир за 10 минути да си пуснат течността.
2. Смесете в купа брашното, морковите, отцедените тиквички (можете дори да ги изстискате с ръце), картофите, размекнатото масло и солта. Замесете тесто.
3. Включете фурната да загрява на 190 градуса без вентилатор.
4. Намазнете дъното и стените на тава за печене и след това разстелете в нея тестото така, че да образува стени (борд) и дебелината му да е около 1 см.
5. Печете за 20-30 минути.
6. През това време си направете плънката. Нарежете домата на кубчета и го сипете да се пържи в предварително загрята мазнина.
7. Добавете към него зеления фасул, подправките и намачкания или пресиран чесън.
8. Разбийте яйцата, добавете към тях млякото, брашното, сол и черен пипер.
9. Извадете пая, сипете запръжката в средата му, а отгоре залейте с яйчената смес.
10. Върнете във фурната за 30 минути или докато не прецените, че заливката се е стегнала напълно.
11. Когато извадите, рендосайте кашкавал върху пая още докато е горещ, че да се разтопи жълтото сирене и да подсили визуалната апетитност на ястието.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ