Паеля с морски дарове и пиле
Паеля със скариди, пиле и бекон.
Необходими продукти:
- 1 с.л. зехтин
- 5 резена бекон, нарязан на кубчета
- 1 цяло пиле (1500 г), нарязано на 8 порции
- 2 ч.ч. нарязан на кубчета лук (около 2 средни глави)
- 4 скилидки чесън, счукан
- 2 ч.ч. дългозърнест бял ориз
- 1 буркан (200 г) печени чушлета със соса
- ½ ч.л. натрошен шафран
- 2 ч.ч. миден бульон (ако не намерите, заменете го с пилешки)
- 1½ ч.ч. пилешки бульон (или консерва, но с ниско съдържание на сол)
- 450 г големи скариди, сурови, обелени, почистени от вените
- 450 г почистена сепия, нарязана на кръгчета от по 1,3 см
- 24 миди, почистени
- 1 ч.ч. замразен зелен грах, размразен
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 230°С.
2. Сгорещете зехтин в голяма тенджерка на умерено силен огън.
3. Прибавете нарязания на кубчета бекон и пържете докато си пусне мазнината - около 6 мин.
4. Извадете го с решетъчна лъжица и оставете да се отцеди върху хартия.
5. Поръсете порциите пилешко със сол и пипер.
6. Сложете ги в тигана с мазнината от бекона и запържете на умерен огън до покафеняване или около 7 мин. от всяка страна.
7. Извадете пилето от съда и заделете.
8. Прибавете нарязания на кубчета лук и чесъна в същия съд и сотирайте до леко покафеняване, като остържете всичко, останало по дъното - около 10 мин.
9. Прибавете ориза, печените чушлета със сока и шафрана.
10. Прибавете сока от миди и пилешкия бульон в тигана и оставете да заври.
11. Свалете от котлона.
12. Изсипете сместа в съд за печене.
13. Подредете пилешкото, скаридите, сепията и мидите върху ориза.
14. Поръсете с нарязания на кубчета бекон и граха.
15. Покрийте с фолио.
16. Печете паелята до готовност на пилешкото и до отваряне на мидите - около 45 мин. (Отстранете всички миди, които не се отворят).
17. Свалете фолиото и оставете ястието да престои 10 мин.
18. Поднесете с лимонови резени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ