Ояко донбури - пиле с рибен сос
Пилешко с лук и яйце по японски.
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки гърди
- 2 яйца
- 1 голяма глава лук
- 1 ½ ч.ч. рибен бульон (продава се в магазините за японски хранителни подправки)
- 1 ½ с.л. саке
- 1 с.л. захар
- 2 ½ с.л. соев сос
- малко зелен лук за гарнитура
- 2 ч.ч. късозърнест ориз (май-добре кръгъл)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на кръгчета.
2. Сложете го в тиган и пържете на средна степен. Разбърквайте, за да не загорят.
3. Нарежете пилето на ивици и ги изсипете в тигана върху лука. Лукът се пържи бавно и би трябвало да се карамелизира накрая. Не разбърквайте.
4. Междувременно смесете сакето, захарта, соевия сос и рибения бульон. Изсипете ги в тигана. Течността трябва да покрие пилето.
5. Оставете да къкри, без да разбърквате, и изчакайте сместа да намали обема си наполовина и пилето да се сготви.
6. Когато половината от бульона се изпари, разбийте леко яйцата (не е необходимо да са напълно разбити) и ги добавете към сместа в тигана.
7. Когато яйцата се втвърдят, сложете малко сварен ориз на дъното на купа и изсипете върху него сместа с пилето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ