Отворени банички с извара и ванилия
Руски банички - ватрушки, които приличат на тестени кошники с извара.
Необходими продукти:
За тестото:
- 7 г суха мая
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. брашно
- 300 мл мляко, леко по-топло от стайна температура
- 450 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 яйце
- 50 г масло
- 1 с.л. олио
За плънката:
- 1/2 ч.л. сол
- ванилия
- 2 с.л. захар
- 1 яйце
- брашно, яйце и масло за финал
Начин на приготвяне:
1. Изсипете сухата мая в купичка, добавете захарта и брашното и разбъркайте. Налейте 100 мл от млякото, разбъркайте отново, налейте и останалите 200 мл, разбъркайте и покрийте със стреч фолио. Оставете настрана за 10-тина минути.
2. През това време пресейте брашното в друга купа, дбавете в него солта и разбъркайте. Разтопете маслото и разбийте яйцето. Изсипете маслото и яйцето при брашното, залейте с шупналата мая и разбъркайте. Добавете олиото и замесете лепкаво тесто. Покрийте с фолио или кърпа и оставете да втаса за 1 час.
3. Изварата претрийте през едра цедка. Смесете с ванилията, захарта и разбитото яйце. Разбъркайте хубаво.
4. Премесете тестото върху набрашнен плот. Разделете на две части, оформете фитили от тях и от всеки изрежете по 10 сравнително еднакви парчета.
5. Застелете две тави с хартия за печене, а нея намажете с разтопено масло. С ръце оформете първите 10 броя от ватрушките (баничките) и подредете с отстояние в тавата. С обратното на лъжица или с пръсти ги оформете като гнезда с бордове като изтъните тестото в средата.
6. Слагайте по лъжичка от плънката с извара и оформете така, че да е в центъра и отстрани да има борд. След това намажете с разбито яйце както тестото по краищата, така и изварата в средата. Оставете да почива за 10 минути. През това време се заемете с втората тава.
7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 12-тина минути. След изваждане веднага намажете с масло директно от бучката. Бутенете и другата тава да се изпече.
8. Можете да сервирате с поръска от пудра захар или да гарнирате с разбъркана с пудра захар и ванилова захар заквасена сметана. Може да се поднесе също с мед или мармалад.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ