Основно сладко тесто
Тесто с мая, мляко и яйца за всякакви сладкиши.
Необходими продукти:
- 2 пакетчета мая
- ¼ чаша вода, топла
- 1 чаша мляко
- ½ чаша захар
- ½ ч.л. сол
- ¼ чаша растителна мазнина (шортенинг - широкоразпространена глутенова американска растителна мазнина за сладкиши, която можете да замените с обикновено олио или олио от гроздови семки)
- 5 чаши брашно, пресято
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
1. Размекнете маята в топла вода. Добавете малко мед, за да може да шупне по-бързо. Това ще забърза първоначалното й надигане.
2. Сложете мляко да заври.
3. Добавете захарта, солта и растителната мазнина.
4. Охладете до хладкост.
5. Добавете брашно, за да получите плътно тесто.
6. Разбъркайте добре.
7. Добавете размекнатата мая и яйцата.
8. Добавете още брашно, за да получите меко тесто.
9. Извадете на леко набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко като сатен.
10. Сложете в намазнена купа.
11. Покрийте и го оставете да се надигне на топло, докато удвои размера си (около час и половина).
12. Когато се издуе, премесете веднъж.
13. Оставете да почине, докато удвои още веднъж размера си (около 45 минути).
14. Печете на 180 градуса във фурна, 25-30 минути ако правите кейк с кафе или 15-20 минути ако правите рула.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ