Орехова торта с бял шоколад
Бяла торта с тъмни блатове.
Необходими продукти:
За блата:
- 5 яйца
- 2 белтъка
- 120 г захар
- 1 пакет ванилова захар
- 2 с.л. олио
- 200 г орехи
- 3 с.л. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
За крема:
- 250 мл мляко
- 250 мл сметана
- 1 лимон
- 2 с.л. нишесте
- 5 с.л. с връх захар
- 2 жълтъка (онези от белтъците за блата)
- 80 г бял шоколад
- 50 г бял шоколад за декорация или друга украса по избор
Начин на приготвяне:
1. Първо започваме с крема като разбиваме леко жълтъците и ги смесваме в метален съд с млякото, захарта и нишестето. Слагаме на умерен огън до кипване. Докато млечната смес заври, имаме време да измием добре лимона, да отстраним най-горната замърсена от обработка кора, а останалата да рендосаме на ситно ренде. После трябва да изцедим и сока му. След като кремът кипне, при непрестанно бъркане се добавят лимоновата кора и сокът. Продължаваме да разбъркваме на котлона до сгъстяване на крема. След това покриваме плътно със стреч фолио, за да не хване кора и прибираме в хладилника за един час.
2. Продължаваме с блата, като разбиваме белтъците на сняг, след това и яйцата със захарта до побеляване, после обединяваме смесите и разбъркваме. Добавяме ванилената захар и растителната мазнина. В отделен съд смесваме брашното с бакпулвера и солта. При непрестанно бъркане на бавна степен с миксера добавяме сухите съставки в мократа смес. След това смиламе орехите и ги изсипваме в блата. Разбъркваме, пресипваме във формичка за печене, застлана с намазнена хартия за готвене и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути. След като готовият блат се охлади, вадим от формичката и разрязваме на три по-тънки блата.
3. Сега разбиваме сладкарската сметана, добавяме в нея крема от хладилника и разбиваме всичко заедно. Препоръчвам да минете през тензух или цедка крема, за да стане съвършено гладък. И да не го направите, няма да е голяма грешка. Вие си решете. В прецедения крем рендосайте белия шоколад.
4. Редим тортата като поставяме блат, намазваме с крем, слагаме втори, пак крем, трети и мажем обилно с крем отгоре и отстрани. На финала можете да рендосате бял шоколад или да декорирате с кокосови стърготини, шоколадови пръчици, крокан, орехи или плодове. Приберете в хладилник до момента на поднасяне, като помнете - ако тортата престои 24 часа в хладилника, се напоява добре и е още по-вкусна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ