Окрошка - млечна супа с картофи и телешко
Студена супа с кисело мляко и месо, зеленчуци и варени картофи.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 300 г картофи (3-4 картофа)
- 2 с.л. заквасена сметана (или кисело мляко с висока масленост)
- 1 с.л. горчица
- връзка копър
- 2-3 стръка пресен лук
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 300 мл кисело мляко + 200 мл вода
- 200 г краставица
- 4-5 репички
- 250 г сварено телешко или мек телешки колбас
- 1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Ако нямате варено телешко, можете да си сварите месото и да си запазите домашния бульон за друга гозба. За целта сложете мръвката в тенджера, залейте с вода и кипнете. Отпенете и добавете 1 цял морков, една цяла глава лук, малко бахар и дафинов лист по желание. Пуснете също дръжките на връзката магданоз и копъра. Така ще се получи уникално апетитен бульон. Варете месото 1 час под капак на умерена температура. Ако пък не ви се занимава с всичко това, вземете си готов телешки колбас.
2. Картофите измийте и сварете с все обелката. Докато се варят, можете да пуснете при тях и яйцата за 7 минути.
3. Направете си заготовки докато печката си върши работата. Нарежете в един съд краставицата на ситни лентички с дължина от по 3-4 см. Най-лесно става като първо нарежете на шайби и след това на ленти. Направете същото и с репичките, като след нарязването ги заделите в отделен съд. Наситнете си копъра и магданоза. Разбийте на айрян киселото мляко с водата и приберете в хладилник.
4. Сварените яйца обелете и разделете на белтъци и жълтъци. Белтъците също нарежете на лентички и заделете.
5. Жълтъците натрошете с пръсти на прах в купичка. Добавете към тях солта, пипера, сметаната, горчицата, захарта и наситнения копър. Разбъркайте. После смесете айряна с яйчената смес и разбъркайте отново. Приберете в хладилник.
6. Картофите обелете и нарежете на малки кубчета.
7. Прецедете си бульона за друго готвене, месото охладете и нарежете на лентички или разделете на влакна.
8. Започнете сглабянето на супата, като използвате за сервиране полуплитки супени чинии. Количеството е достатъчно за 3-4 порции. Разпределете на дъното на чиниите картофите, върху тях краставицата, после и репичките, след това яйчения белтък. Залейте със соса с кисело мляко. Отгоре поставете телешко месо, посолете, а за финал поръсете с магданоза. Странно ястие е това, но пък е типична руска супа окрошка, която е страхотно леко основно за топлите дни или диетичните вечери.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ