Обикновеният мраморен кейк на Мария
Домашен кекс с какао и мляко.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 ч.ч. олио (или 125 г масло на стайна температура)
- 2 ч.ч пресято бяло брашно
- 1 бакпулвер (най-добре на д-р Йоткер)
- ванилия
- какао (за предпочитане - пак на д-р Йоткер)
Начин на приготвяне:
1. В изброената последователност разбийте всички продукти без какаото с миксер в дълбока купа.
2. Постелете дъното на тава за кейк с хартия за печене и изсипете в нея 2/3 от сместа.
3. Сложете какаото в остатъка и отново разбийте с миксер.
4. Излейте с лъжица кафявато върху останалото тесто, като рисувате осморки. Така ще получите мраморния ефект.
5. Печете до готовност в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор или в средата на 180 градуса без вентилатор.
Това ми е стандартната рецепта за кейк, същия го правя лимонов, или с тиква (сменям млякото с чаша печена тиква), може със стафиди, с бадемови стърготини или кокосови, заливам с шоколад, изобщо всякакви вариации. Хубавото му е, че винаги, винаги става. Важното е всички продукти да се премерят в същия размер чаша - аз използвам чаени, от по-големите, които са около 300 грама.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ