Нежни и тънки палачинки
Домашни палачинки със сода и лимонов сок.
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. захар
- 10 с.л. брашно
- 600 мл мляко
- 1/2 ч.л. сода
- 1 с.л. лимонов сок
- масло или олио за печенето
Начин на приготвяне:
1. Чукнете яйцата в купа, добавете солта и захарта и бъркайте с метална бъркалка до разтваряне на подправките.
2. Пресейте брашното. Добавете половината от него, разбъркайте вече с дървена бъркалка и щом се абсорбира, добавете и останалата част. Бъркайте до разпадане на всички бучки.
3. Налейте 1/3 от млякото, бъркайте после втората третина, пак размешайте до гладкост и добавете и последната част. Разбъркайте - трябва да се е получило гладко тесто.
4. Добавете содата при лимоновия сок, размешайте, за да се погаси, налейте в тестото и разбъркайте финално. Доста е рядко, но не бива да ви притеснява.
5. Сгорещете на умерен огън тиган с незалепващо покритие. Разтопете в него 2-3 грама масло или капнете малко олио. Сипвайте по черпак от сместа и разстилайте равномерно. Тези палачинки трябва да са тънки.
6. Печете за по 30 секунди от страна. Намаслявайте след всяка палачинка.
7. Поднесете с топинг или плънка по избор. Тези палачинки са много нежни, затова бита сметана с плодове или заквасена сметана с мед са идеални решения. Разбира се, можете да ги сервирате и в солен вариант.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ