Наси Лемак и пилешко с къри
Типично малайзийско оризово ястие с кокосово мляко.
Необходими продукти:
За Наси Лемак:
- 1 ч. ч. бял ориз (за предпочитане жасминов)
- 1 1/2 ч. ч. вода
- 1/3 ч. ч. кокосово мляко (неподсладено)
- 4 дафинови листа
- 3/4 ч. л. сол
За пилето с къри:
- 1 голям картоф, обелен и нарязан на 2-см. кубчета
- 1/2 морков, нарязан на кубчета
- 1 1/2 ч. ч. вода (за картофите)
- 4 броя пилешки бутчета, горни, нарязани на 2-см. кубчета
- 4 ч. л. паста от лимонова трева (или прясно изстискан лимонов сок)
- 3 ч. л. чесън, смлян
- 2 ч. л. джинджифил, смлян
- 3 с. л. соев сос
- пипер (за предпочитане бял)
- 6 дафинови листа
- 4 с. л. с връх къри на прах
- 1 / 2 ч. ч. вода (за кърито)
- 3 с. л. фъстъчено олио
- 1 / 2 глава бял лук, нарязана на кубчета
- 2 с. л. оризово вино или шери за готвене
- 1 ч. ч. кокосово мляко
- 1 кубче пилешки бульон (15 г)
- сол
Допълнително:
- 1 твърдо сварено яйце на порция
- 2 с. л. печени фъстъци на порция
- целина или нарязана краставица
- нарязан пресен кориандър или люта чушка
Начин на приготвяне:
На Наси Лемак:
1. Измийте ориза на няколко пъти докато водата остане бистра. Отцедете и го сложете в тенджерка. Прибавете солта, дафиновия лист и водата и го накиснете за 15 минути.
2. Сложете тенджерката с ориза върху котлона, похлупете с капак, включете на максимална степен и кипнете.
3. Когато водата заври, прибавете кокосовото мляко, разбъркайте, сложете отново капака, намалете котлона на средна степен и оставете ориза да ври още 15 минути като го разбъркате 1-2 пъти в последните 5 минути.
4. Свалете от котлона и оставете ориза да почине 10 минути преди да го сервирате.
На пилето с къри:
1. Мариновайте пилешкото месо в соевия сос, в който сте сложили лимоновата трева, чесъна, джинджифила, дафиновия лист и черния пипер за минимум 10 минути.
2. Сложете в тенджерка водата, прибавете сол и сложете картофите. Кипнете, след това намалете котлона на средна степен и оставете картофите да се варят 5 минути. Прибавете нарязаните на ситно моркови и варете още 5 минути.
3. Смесете кърито на прах с половин чаша вода, за да се получи каша.
4. Загрейте фъстъченото олио в голяма тенджера и изпържете в него нарязания лук докато стане прозрачен.
5. Прибавете пилешкото месо и пържете около 3 минути, след което добавете разтвореното къри и бъркайте на котлона още 2 минути.
6. Прибавете оризовото вино и картофите, заедно с морковите и течността.
7. Залейте с кокосовото мляко и прибавете кубчето пилешки бульон. Кипнете, след което намелете котлона и оставете всичко да ври 5 минути. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Сервиране:
1. Разпределете ориза в чиниите и го залейте с пилешкото месо с къри соса.
2. Прибавете във всяка чиния по едно твърдо сварено яйце, 2 с. л. печени фъстъци и малко целина или краставица, нарязана на ивички. Гарнирайте с нарязания пресен кориандър или люта чушка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ