Мусака с картофи, телешко и патладжани
Ястие с телешка кайма, картофи и патладжани.
Необходими продукти:
- 750 г телешка кайма
- 2 глав лук
- сол и пипер на вкус
- 6 с.л. олио
- 100 мл доматен сос
- 600 г картофи
- 3 патладжана
- 2 яйца
- 250 мл кисело мляко
- 1 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете картофите да се варят с все обелките, като просто ги измиете предварително.
2. Лука наситнете. Сгорещете 4 с.л. олио в тиган и запържете лука. Щом леко започне да покафенява добавете каймата и гответе докато се разпадне на трохи. Добавете сол и пипер на вкус, други подправки по желание и залейте с доматения сос. Гответе още няколко минути.
3. Патладжаните измийте добре и нарежете на слайсове по дължина, като парчетата са с дебелина от приблизително 2 см. Осолете, оставете настрани да си пуснат горчивината и след това измийте под течаща вода. Няма смисъл да подсушавате.
4. Сварените картофи обелете и нарежете на шайби с дебелина около 2 см. Подрдете на дъното на намазнена тава, като покапвате по малко мазнинка между отделните редове картофи и ръсвате със сол и пипер.
5. Отгоре залейте с каймяната запръжка, а върху нея подредете патладжаните като пак намазните и посолите леко.
6. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути.
7. През това време пригответе заливката като разбиете яйцата, добавите киселото мляко, брашното, сол и червения пипер. Залейте ястието на 25-тата минута от готвенето и оставете да се запече до образуването на апетитна коричка - още около 10-12 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ