Катино мезе - свинско с лук и гъби
Свински хапки с гъби и лук по български.
Народно мезе със свинско - това е познатото Катино мезе, което българите приготвят по много варианти. А най-основният от тях показва Миро в канала си Готвене за начинаещи като кавърдисва месото с лук, добавя гъбите и финализира готвенето с масло, лимонов сок и магданоз. В някои рецепти прибавят наситнени кисели краставички, ястието търпи добавка на 50 мл незаквасена млечна готварска сметана, както и получава коричка от настърган кашкавал. Но това са добавки, които по желание можете да използвате.
За начало свинското се реже на хапки и се запържват в сгорещено олио. Добавя се лукът, оставя се под капак на слаб към умерен огън и през това време се нарязват гъбите. И те влизат в ястието и се оставят на котлона докато всичко се сготви добре. Овкусява се със сол и пипер, лют пипер по желание и се оставя без капак, за да хване коричка. Добавя се масълце, залива се с лимонов сок и се поръсва с магданоз. А после е готово за хапване. Как точно се прави - гледайте във видеото на Миро по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ